Gemeente Den Haag maakt winst op bouw woningen asielzoekers

DEN HAAG - Het bouwen van vijftien woningen voor statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - op Ypenburg, kost de gemeente Den Haag vooralsnog geen geld. Sterker: het plan levert de gemeente een positief resultaat op van ruim twee ton en op de langere duur zou Den Haag er in theorie zelfs nog meer winst op kunnen maken.
Dat blijkt uit een brief die wethouder Joris Wijsmuller (HSP) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Den Haag
. Om dat mogelijk te maken, worden onder meer op verschillende plekken in de stad bestaande panden omgebouwd en verrijzen ook nieuwe complexen. Achter het zwembad in Ypenburg moeten als onderdeel van
. Die blijven daar dan tien jaar wonen.
De gemeente gaat die woningen zelf exploiteren, aldus de wethouder. De bouwkosten worden geschat op 175.000 euro per woning. Dat betekent dat de totale kosten 2,6 miljoen euro zijn. Inclusief de inrichting en nog wat onvoorziene uitgaven is de totale investering voor de gemeente drie miljoen euro exclusief btw en ruim 3,7 miljoen inclusief btw.

Bijdrage van het Rijk

De statushouders moeten huur betalen, maar dat is net niet voldoende om het project rendabel te maken, schrijft de wethouder. Er ontstaat een tekort van bijna zeven ton over de tien jaar. Daar staat echter tegenover dat Den Haag een bijdrage krijgt van het Rijk van ruim negen ton. Per saldo kosten de woningen Den Haag dus niets. Sterker: er wordt een positief resultaat verwacht van 244.000 euro.
De bedoeling is dat de huizen na de periode van tien jaar ‘ter beschikking komen van de woningmarkt’, zoals dat heet. Dat betekent in de praktijk dat ze bijvoorbeeld kunnen worden verkocht aan een woningbouwcorporatie.

Kosten nul

Volgens de woordvoerder van wethouder Wijsmuller worden hierover al gesprekken gevoerd. In theorie zou dat de gemeente dan nog weer geld kunnen opleveren. ‘Maar die verwachting willen we nu nog niet wekken,’ zegt de woordvoerder. ‘We richten ons nu op de tien jaar en dan zijn de kosten nul.’
Ondanks dat Wijsmuller in de brief duidelijk maakt dat de gemeente kan rekenen op een positief resultaat, denkt de Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad dat de woningen de gemeente vier miljoen euro kosten. ‘Deze miljoenen investering is niet uit te leggen naar onze stad met een record werkloosheid en allerlei grootstedelijke problematiek. We hebben het hier over nieuwbouw woningen en honderden statushouders nog eens extra bovenop de wettelijke taakstelling. Dit is echt onbegrijpelijk,’ aldus raadslid Arjen Dubbelaar van die partij in een verklaring.
Huisvesting van statushouders in nieuwe Haagse wijk 'Deelplan 20' in Ypenburg (Beeld: Gemeente Den Haag)
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen