Geen maatregelen Alphen aan den Rijn tegen moskee Boskoop om 'haatimam'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn onderneemt geen stappen tegen de moskee in Boskoop. Die kwam in april van dit jaar in opspraak, nadat de omstreden imam Tarik Chadlioui een toespraak hield op de open dag. Chadlioui wordt geassocieerd met de terroristische organisatie Sharia4Belgium.
'Op dit moment zijn maatregelen niet aan de orde', laat een woordvoerder van burgemeester Liesbeth Spies weten aan Omroep West. Volgens de burgemeester is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan het herstel van vertrouwen tussen moskeebestuur en gemeente.

'Het feit dat de moskee een brief heeft gestuurd aan de wijk en nu bijvoorbeeld ook actief is met buurtvaders tijdens ramadan ervaart de burgemeester als positief en een eerste stap naar herstel van vertrouwen', zegt de woordvoerder. Na het bezoek bood de moskee excuses aan voor de commotie die daardoor was ontstaan, maar niet voor het uitnodigen van de omstreden prediker. De woordvoerder van de gemeente kan niet zeggen of dat voor Spies alsnog afdoende is.

Geen maatregelen en geen vervolging

Eind april zei Spies maatregelen te overwegen tegen de moskee aan de Vogellaan in Boskoop. Die komen er dus niet, naar nu blijkt. Eerder deze week antwoordde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op Kamervragen dat Tarik Chadlioui niet wordt vervolgd. Ook noemde hij een sluiting van de moskee niet nodig.