Wat mag je niet missen tijdens Vlaggetjesdag?

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Voor de 69e keer wordt aanstaande zaterdag Vlaggetjesdag gevierd op Scheveningen. Dat betekent oude tradities, maar ook ruimte voor frisse wind. Zo moet je voor de opening van Vlaggetjesdag dit jaar bij de visafslag zijn, in plaats van bij de Tweede Haven.
Het traditionele happen van de eerste haring daar, mag je niet missen. Maar ook de rest van de dag blijft het daar gezellig, met een duurzaamheidsmarkt, ‘raad het gewicht van de vis’ en muzikale optredens op het podium.
Tussen heel veel traditionele shantykoren, staat ook Tim Akkermans op het podium. Een bijzondere act is de folkloristische dansgroep Wi’j hold ’t bi’j ’t olde. Ze treden op in kleding van eind negentiende eeuw.

Vlootschouw: oud en nieuw

Een van de hoogtepunten van Vlaggetjesdag is vlootschouw. In de havens zijn dan tussen 13.00 uur en 14.00 uur veel traditionele schepen te bewonderen.
Maar er is ook aandacht voor hypermoderne boten. De Ocean Races Academy leidt jonge zeiltalenten op om mee te doen aan grote races zoals de Volvo Ocean Race. Ze organiseren op Vlaggetjesdag een spectaculaire  masterclass.

Programma en bereikbaarheid

Op Scheveningen zijn ook veel oude ambachten, motoren en stoommachines te bewonderen. Je kunt ook zelf aan de slag met oudhollandse spelletjes. Het hele programma vind je op de website van Vlaggetjesdag.