Reddingsbrigade start proef: 'Vlaggen bij vloedlijn moeten zorgen voor meer veiligheid '
Vlaggen aan de vloedlijn moeten zorgen voor meer veiligheid
DEN HAAG - De proef met waarschuwingsvlaggen bij de vloedlijn moet leiden tot een veiligere situatie voor badgasten. De vlaggen geven aan welk deel van de zee wel of niet betrouwbaar is. We zorgen voor een betere communicatie met de strandbezoekers', zegt Tom Ouwerling van de Reddingsbrigade Nederland.
Donderdag werd bekend dat langs
een experiment start waarbij delen van de zee met vlaggen worden afgezet. Als er twee rode vlaggen langs de vloedlijn staan dan mag er in dat deel niet gezwommen worden omdat dat gevaarlijk is. Bij twee rood/gele vlaggen is er extra toezicht van de Reddingsbrigade.
Juist in het deel waar de rood/gele vlaggen staan is het veilig', zegt Ouwerling. 'Dat betekent dat je buiten die vlaggen beter niet kunt zwemmen. Dit zorgt dus voor een veiligere situatie.'
Aanvulling
Deze vlaggensignalering is een aanvulling op de bestaande situatie waarbij een rode of gele vlag gehesen wordt bij de strandpost. Een rode vlag betekent dat er een zwemverbod geldt en bij een gele vlag moeten zwemmers extra goed opletten. Maar niet iedereen ziet deze vlaggen. Vlaggen bij de vloedlijn zorgen voor extra zichtbaarheid.
Reddingsbrigade Nederland streeft ernaar om de vlaggensystemen langs de Nederlandse kust zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Een internationaal systeem is het ultieme streven. Maar precies hetzelfde is niet haalbaar omdat de stranden teveel verschillen.
Haaien
'In Australië bijvoorbeeld heb je last van haaien', vertelt Ouwerling. 'Maar daar hebben wij geen last van. Wel zijn sommige stranden drukker dan andere en dat heeft invloed op het vlaggensysteem. In Scheveningen kan het op een mooie dag zo druk zijn dat het geen zin heeft om een veilig zwemdeel af te zetten. Bovendien zijn er golfbrekers langs onze kust, maar niet overal. Dus ook dat heeft invloed.'
De proef moet uitwijzen waar welk systeem het beste past. Dat moet na de zomer duidelijk worden.