Natuurmonumenten ‘verbolgen en geschokt’ na afblazen steun provincie aan ottertunnels in Nieuwkoop

NIEUWKOOP - Natuurmonumenten is ‘geschokt, verbolgen en teleurgesteld’ omdat de provincie Zuid-Holland zeer waarschijnlijk toch afziet van het aanleggen van ottertunnels aan de Uitweg bij de Nieuwkoopse Plassen. Volgens boswachter John Pietersen houdt de provincie zich hiermee niet aan eerder gemaakte afspraken.
Het afblazen van het project is extra wrang omdat Natuurmonumenten dankzij een crowdfundingsactie zelf al geld had ingezameld om ervoor te zorgen dat de otter ‘een thuis’ kon vinden in de Nieuwkoopse Plassen. Via die campagne werd 23.000 euro opgehaald om otterrasters langs de Uitweg te plaatsen. Dit op voorwaarde dat de provincie
.
De rasters staan er sinds najaar 2015, maar tot verbijstering van boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten komen de tunnels er niet.

Geen meerderheid

Tijdens een vergadering van een commissie van Provinciale Staten bleek recent dat er opeens geen meerderheid meer is voor het beschikbaar stellen van geld – in eerste instantie drie ton – voor maatregelen om de otter te helpen. Gedeputeerde Han Weber (D66) verklaarde daarom af te zien van het indienen van een voorstel daarvoor.
Eerder leek het erop dat het initiatief kon ook kon rekenen op steun van de coalitiepartijen. Maar nu bleken VVD en CDA toch geen geld over te hebben voor de otter.

Verkeerde veronderstelling

Volgens PvdA-statenlid Anne Koning baseren die partijen hun afweging waarschijnlijk op verkeerde veronderstelling, namelijk dat de provincie de enige partij is die geld ter beschikking moet stellen. Dit terwijl er dus een crowdfundingsactie is geweest. Zij hoopt dat Natuurmonumenten daarom de partijen toch nog kan overhalen voor te stemmen. ‘Ik begrijp heel goed dat er teleurstelling is,’ zegt Koning die zelf wel het voorstel voor de tunnels steunt.
Ook boswachter Pietersen wijst erop dat de staten niet alle informatie hadden: ‘Het lijkt erop dat een aantal leden van de Provinciale Staten niet goed hebben opgelet en de otter wordt daar flink de dupe van.’

Uitsterven

Onbegrijpelijk vindt de boswachter, die zelf opgroeide aan de Nieuwkoopse Plassen en de otter hier zag uitsterven en terugkomen.
De otter stierf in 1988 uit in ons land en heeft sinds de herintroductie in 2002 moeite om weer een plekje te vinden in Nederland. Boswachter Pietersen: ‘De otter is een prachtig en waardevol dier voor de Nederlandse natuur.’