Speciale aanpak Haagse jeugdbendes vanwege succes uitgebreid

Aanhouding jeugdbende - archieffoto
Aanhouding jeugdbende - archieffoto
DEN HAAG - Den Haag breidt de speciale aanpak voor criminele jeugdbendes uit naar de Schilderswijk en Regentes-Valkenbos. Bij deze aanpak werken verschillende instanties samen. Zij richten zich niet alleen op individuele personen, maar ook op achterliggende problemen in de wijk waar de jeugdgroepen actief zijn.
Op het Joubertplantsoen in de wijk Transvaal was deze aanpak al succesvol. Daar veroorzaakte een jeugdbende veel problemen. Er heerste veel angst voor de groep onder bewoners, schrijft de Haagse burgemeester Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Daarop heeft de gemeente samen met de politie, de Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming maatregelen genomen.
Zo zijn de 17 harde kernleden uit de jeugdbende rond het Joubertplantsoen aangehouden en de drie dominante probleemfamilies die de wijk overheersten en buurtbewoners intimideerden zijn aangepakt. Ook is er een jongerenwerker aangesteld, zijn woningen beveiligd tegen inbraak en jongeren zijn aan het werk geholpen of naar school gestuurd.

Aantal jeugdgroepen gedaald

De aanpak loopt nog, 'maar kan nu al een succes genoemd worden', schrijft Van Aartsen. Daarom is het college van plan om dezelfde aanpak uit te breiden naar andere plekken. Van Aartsen: 'We starten met pilots in wijken of buurten waar aanwijzingen zijn dat er meer aan de hand is.' Daarbij denkt het stadsbestuur aan de Koningsstraat-Hoefkade en Regentes-Valkenbos.
De afgelopen jaren is het aantal jeugdgroepen in Den Haag sterk gedaald. Uit cijfers van de gemeente Den Haag blijkt dat er in 2015 20 groepen actief waren, tegen 46 in 2009.