Jeugdhospice Xenia Leiden krijgt prijs

LEIDEN - Jeugdhospice Xenia in Leiden heeft de Hedy D’Anconaprijs 2016 voor excellente zorgarchitectuur gewonnen. Volgens de jury is het enige jeugdhospice in Nederland een geslaagd voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat vernieuwing in de zorg heeft gerealiseerd. Het ontwerp is van MulderVanTussenbroek+VanVeen architecten.
Verpleegkundige Jacqueline Bouts constateerde in 2009 dat er geen terminale zorg is voor mensen van 16 tot 35 jaar was. Samen met haar man, de architect Piet van Veen, realiseerde ze in 2014 daarom een jeugdhospice middenin het centrum van Leiden.
In het juryrapport wordt niet alleen het gebouw geprezen, dat een frisse en huiselijke sfeer uitstraalt, maar ook de ligging van de zorginstelling: ‘Door de situering in de binnenstad van Leiden, waar van oudsher veel studenten en jongeren wonen, leeft het gebouw en sluit het aan op de stad. Exemplarisch hiervoor is dat bewoners van Xenia de aangrenzende kroeg gemakkelijk via de achterdeur kunnen bezoeken.’

Gouden Piramide

Het grootste compliment dat Xenia kreeg, is van de echtgenote van één van hun eerste gasten. Bouts: ‘Zij zei: "Sinds onze zoon bij Xenia is, voel ik de liefde van mijn man weer terug. We kunnen nu weer met elkaar zijn".’
Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Dat geld zal onder andere gebruikt worden voor verbetering van de akoestiek en de aankleding van het gebouw. En daar blijft het mogelijk niet bij, want Xenia is ook genomineerd voor de Gouden Piramide, de jaarlijkse Rijksprijs 'voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschaps- architectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening'. De bekendmaking hiervan is in november.