Den Haag is de 'verdachtenhoofdstad' van Nederland

© John van der Tol
'S-GRAVENZANDE - Den Haag heeft er een dubieuze vermelding bij. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 214 op de 10.000 Hagenaars in 2015 verdachte zijn geweest van een misdrijf. Dat is het hoogste getal van alle steden in Nederland.
Ter vergelijking: Amsterdam telt 173 verdachten op 10.000 inwoners, Rotterdam 187 en Utrecht 125. Het landelijk gemiddelde ligt op 107 verdachten per 10.000 inwoners. Dat is twaalf procent minder dan een jaar eerder, 'De grootste daling in meer dan tien jaar', aldus het cbs.
Den Haag staat dus bovenaan de lijst met de meeste verdachten, maar waar is het dan wél goed toeven als we kijken naar de cijfers? Nou, op Schiermonnikoog. Op het waddeneiland werd in 2015 helemaal niemand als verdachte aangemerkt.
Wat voor misdrijven?
Het zijn vooral vermogensmisdrijven, geweldsmisdrijven en verkeersmisdrijven waarvoor mensen in de Hofstad verdachte zijn. Met vermogensmisdrijven wordt bijvoorbeeld inbraak of diefstal bedoeld. De cijfers in deze categorie zijn in Den Haag ongeveer twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.