Oude Porsches van politie te zien in Louwman Museum Den Haag

© ANP
DEN HAAG - Autoliefhebbers opgelet. Begin juli komen dertien oude Porsches van de Rijkspolitie naar het Louwman Museum in Den Haag. De politie reed in de Porsches tussen 1962 en 1996.
In die tijd was er een snelle auto nodig om het toezicht op het verkeer te verbeteren. Het aantal auto's op de weg steeg in de jaren vijftig namelijk enorm, en daarmee nam ook het aantal verkeersslachtoffers toe.
De eerste Porsche van de politie was een 356 B Cabriolet. Die kostte toen 17.600 gulden. De wagen werd als proef besteld. Later gaf de toenmalige minister van Justitie toestemming om nog twaalf exemplaren aan te schaffen. De auto's waren onderdeel van de dienst Surveillance Auto Snelwegen (SAS), die onder het volk bekend stond als de Porschegroep.

Kracht en betrouwbaarheid

Er werd gekozen voor het Duitse merk omdat het volgens de politie kracht en betrouwbaarheid uitstraalde. Ook was de bolide nodig om 'inhalend surveilleren' toe te passen. Een Duitse techniek waarbij de agenten 20 kilometer harder reden dan de rest van het verkeer.
De historische modellen zijn nu voor het eerst samen in een museum te zien. De expositie loopt tot 6 september. Vorig jaar wierf het automuseum al een eerste Porsche voor de collectie.