30 Haagse veteranen ontvangen Nobelprijs insigne

DEN HAAG - Burgemeester van Aartsen en wethouder Boudewijn Revis hebben in het Atrium in Den Haag tijdens de Haagse veteranen ontvangst het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen' uitgereikt aan de Haagse veteranen die hebben deelgenomen aan een van de VN-vredesmissies in de periode van 1948 tot 1988.
'Ik ben er trots op dat ik deze insigne heb gekregen’, vertelt Gerrie Papst,  een oud-Libanon veteraan. ‘Ik heb het na mijn thuiskomst moeilijk gehad om weer normaal in het burgerleven te functioneren. Dit Haagse veteranen ontvangst is belangrijk voor me omdat ik dan zie dat ik niet alleen sta.’

Nobelprijs voor de Vrede

In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan 13 VN-vredesmachten voor de periode 1948-1988. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de in deze periode uitgezonden Nederlandse (oud-)militairen, besloot minister Jeanine Hennis-Plasschaert het nieuwe draaginsigne in te stellen. Het grootste deel (ruim 95%) van de rechthebbenden op het draaginsigne maakte deel uit van UNIFIL (meer dan 9.000 militairen). Deze werd in de periode 1979-1985 naar Libanon uitgezonden. Bij deze vredesoperatie kwamen 9 Nederlandse militairen om het leven.

100-jarige veteraan

‘Deze avond is belangrijk voor me omdat ik op zo’n moment terug denk aan de kameraadschap van de militairen en aan 8 mei 1940 toen ik hier in Den Haag heb gevochten’, vertelt de 100-jarige Haagse Johan Koenders. ‘Volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn’, aldus Koenders.