Westlandse runt noordelijkste camping van de wereld

WESTLAND - De meeste mensen zoeken tijdens hun vakantie wat rust en ruimte op. Michelle van Dijk uit het Westland deed dat ook, ze keek alleen wat verder dan de gemiddelde vakantieganger. Ze ging naar Spitsbergen, verloor haar hart aan de plek en nu heeft ze daar al enkele jaren de meest noordelijke camping van de wereld.
Spitsbergen is niet voor de gemiddelde vakantieganger. Mensen weten niet eens waar het ligt: op 78 graden noorderbreedte. Als je van hier naar de poolcirkel gaat, ben je pas op de helft. Het is ver en je komt er niet om op het strand te liggen of lekker in de zee te spelen.
'Sommige mensen komen voor de arctische natuur of om het pakijs te zien, zolang dat nog kan. Mijn reden is de rust, de ruimte en de stilte', aldus van Dijk. Normaal kweekt Michelle potplanten in haar kas in het Westland, maar in de zomer staat dat stil en heeft ze mooi tijd voor haar camping.

Afgelegen


Een camping op de noordelijkste plek van de wereld is eigenlijk niet veel anders dan een andere natuurcamping. Het grootste verschil zit hem erin dat het afgelegen is, dat de zon maar een paar maanden in de zomer op is en dat het er nooit donker wordt.
De arctische natuur is ook wel wat anders. Zo lopen er ijsberen rond op het eiland. ‘Gelukkig is er op de camping nog nooit één geweest. Maar buiten het bewoonde gebied moet er altijd iemand bij zijn met een geweer. Daar kun je er een tegenkomen. De ijsbeer is het enige grote landroofdier dat de mens als voedsel ziet. De kans is groot dat hij aanvalt.’

Zuidpool

Na vier maanden gaat Michelle weer terug naar het Westland. In de winter gaat de campinghouder vervolgens naar de andere kant van de wereld: de Zuidpool. Daar is ze dan twee maanden lang gids.