Nieuwe demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag

© Richard Mulder
DEN HAAG - De groep MAD Mothers (Mothers Against Discrimination) heeft via Facebook een demonstratie tegen politiegeweld aangekondigd in Den Haag op maandag 27 juni om 17.00 uur. Die dag is het precies een jaar geleden dat Mitch Henriquez om het leven kwam.
De exacte locatie van het protest is nog niet bekend. Tot dusverre hebben dertien mensen aangegeven dat ze aanwezig zullen zijn. In totaal zijn ruim 400 mensen uitgenodigd.


in Den Haag
. De 42-jarige Arubaan zou tijdens het festival in het Zuiderpark naar de politie geroepen hebben dat hij een wapen had. Vijf agenten
en besloten het slachtoffer in een nekklem te nemen. Niet veel later overleed Henriquez.

Overleden door politiegeweld

Uit het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche bleek eind vorig jaar dat de Arubaan inderdaad door politiegeweld om het leven is gekomen. De onderzoekers van de Rijksrecherche schreven over 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem'.
De dood van Henriquez leidde tot ernstige rellen in de Schilderswijk, waarbij agenten van bureau De Heemstraat belaagd werden door zo’n vijfhonderd demonstranten. Het bleef vier nachten op rij onrustig in die wijk. Bij de rellen werden in totaal 260 mensen opgepakt.

Vervolging vijf agenten

De vijf agenten kwamen eind februari voor het eerst voor de rechter tijdens een regiezitting achter gesloten deuren. Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de verdachte agenten konden hierbij aangeven of er nog dingen zijn die onderzocht moeten worden. De rechter-commissaris van de rechtbank bepaalt of dat ook gebeurt. Als dat extra onderzoek klaar is, beslist het OM of de agenten worden vervolgd.
Nabestaanden van Henriquez uitten via hun advocaten felle kritiek op de gang van zaken. Zij hadden er geen vertrouwen meer in dat het onderzoek onafhankelijk gebeurt. De agenten zijn op vrije voeten en zouden hun verklaringen hebben afgestemd. Bovendien zitten agenten die worden verdacht en agenten die getuige waren bij hetzelfde advocatenkantoor. De nabestaanden waren bang dat informatie wordt uitgewisseld.

OM: Geen overleg

Het Openbaar Ministerie liet weten geen aanwijzingen te zien voor overleg tussen de agenten over de zaak. Het kon niet worden uitgesloten, maar het is ook niet verboden. Verder stelde het OM niet te twijfelen aan de integriteit of professionaliteit van de advocaten die de agenten bijstaan.