Lees hier hoe je veilig blijft tijdens onweer

RIJSWIJK - Zware onweersbuien verwacht het KNMI dinsdagmiddag. Wat moet je doen als je buiten bent als het onweer begint? Met de 'tien secondenregel' kun je inschatten wanneer je het best kunt gaan schuilen voor het onweer.

Geluid legt ongeveer 340 meter per seconde af, één kilometer per drie seconden. Indien er minder dan tien seconden zitten tussen de bliksemflits en de donderklap, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij, op ongeveer 3,3 kilometer. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden, dan zit je midden in de onweersbui.

Tien tips om tijdens onweer veilig te zijn

  1. Ga naar binnen, dat is altijd het veiligst. Geen enkel sportveld is veilig. De goals zijn zelfs extra gevaarlijk.
  2. Als je toch buiten bent, op het moment dat je voelt dat de haartjes op bijvoorbeeld je armen overeind gaan staan en er een statisch gevoel optreedt, kan je ervan uitgaan dat de bliksem in je directe omgeving kan inslaan. Neem de veiligheidshouding aan: ga gehurkt op je tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.
  3. Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsleidingen, open water, speeltuigen, enzovoort. Blijf minstens op 3 meter afstand van hekwerken of afrasteringen. Ga niet op het hoogste punt in de omgeving staan.
  4. Maak in geen geval gebruik van een paraplu.
  5. In een groep loop je een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar, maar zoek beschutting of blijf minstens 3 meter van elkaar.
  6. Ben je onderweg met de auto, dan loop je vrijwel geen gevaar. Zorg er wel voor dat deuren en ramen gesloten zijn. Voor wie het nog weet van natuurkunde op school; je auto is dan een kooi van Faraday.
  7. Stromend water is gevaarlijk tijdens onweer. Dus niet je handen wassen, niet douchen of in bad gaan. De afwas kan wachten tot na de onweersbui.
  8. Hou ramen en deuren dicht en blijf uit de buurt van de ramen. Deze kunnen springen door de klap en energie van een inslag in de buurt.
  9. Voorkom beschadiging aan elektrische apparaten en haal stekkers tijdig uit het stopcontact.
  10. Gebruik alleen draadloze apparatuur. Telefoneren met een telefoon met een snoer is gevaarlijk tijdens onweer. Haal ook de laptop van de adapter af.  

Meer over dit onderwerp:
WEER BLIKSEM ONWEER NOODWEER
Deel dit artikel: