Onderzeeër wint opmerkelijke zwemwedstrijd tussen vaartuig en olympische zwemmer

DELFT - De opmerkelijke zwemwedstrijd tussen olympisch zwemmer Kyle Stolk en een Delftse onderzeeër in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven is gewonnen door het vaartuig. De menselijk aangedreven onderzeeër van studententeam WASUB van de TU Delft was over 100 meter 1,5 seconde sneller.
'Erg tof dat de WASUB won. Zeker aangezien we halverwege de race ons luik verloren, waardoor we veel weerstand hadden. Piloot Robin trapte hard door om in een tijd van 49,04 seconden de race te winnen. Kyle deed over de afstand van 100 meter 50,48 seconden', vertelt projectmanager Sander Leussink.
De in Zuid-Afrika geboren Nederlander Stolk kon wel leven met het verlies. 'Ik dacht dat ik weggeblazen zou worden, maar dat viel gelukkig mee. Het is spannender geworden dan ik had verwacht.' Stolk maakt bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deel uit van het Nederlandse estafetteteam.

Afstudeerproject

De onderzeeër is ontstaan uit een afstudeerproject van studenten Lucht- en Ruimtevaart. De bestuurder drijft het vaartuig aan met trappers. De race was een voorbereiding voor een testperiode in Engeland komende maand, waarin onderzeeërs van universiteiten over de hele wereld het tegen elkaar opnemen.