Oorzaak ondergelopen tunnels: 'Blad in putten en overbelaste riolen'

DEN HAAG - Voor wie de hele dag binnen is gebleven en zijn gordijnen dicht heeft gehouden: het was vannacht en vanochtend noodweer. En niet een beetje. Straten stonden blank, tunnels liepen onder en vele mensen hadden lekkage. Veel werk dus voor de brandweer. De oorzaak: de putten en het riool. ‘Vaak zit er nog blad in de putten waardoor het water niet goed wegloopt of de riolen zijn overbelast', aldus woordvoerder van de brandweer Rob van den Berg.
‘We hadden enorm veel meldingen van wateroverlast. We hebben al snel de capaciteit verhoogd. In Zoetermeer zit een coördinatiecentrum en die hebben binnen een uur die extra pompen geleverd', aldus Van den Berg. Naast de pompen werden er ook extra werknemers ingezet.
Toch was al die extra inzet niet voldoende om alle problemen direct te verhelpen. Van den Berg: ‘Daar waar het nodig is, pompen we riolen leeg, daar waar het niet nodig is, laten we ze afzetten zodat we echt op prioriteit incidenten gaan afhandelen en gaan kijken waar we dit op moment het hardst nodig zijn.'
Chaos was het: