Brexit: Westlandse tuinders zijn de klos

Brexit (Foto ANP)
Brexit (Foto ANP)
ZOETERMEER - ‘Je ziet al dat het pond daalt. De Britse economie wordt zeker geraakt. door de Brexit. Ze zullen dus minder willen importeren en dat betekent dus minder handel,’ stelt Dennis Heijnen van de verladersorganisatie EVO uit Zoetermeer. Hij reageert op de mogelijke Brexit. Het is volgens hem zeker dat bedrijven die veel exporteren, zoals de tuinders in het Westland, last gaan krijgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
De leden van de verladersorganisatie hadden graag gezien dan het Verenigd Koninkrijk in het EU zou blijven. Dat bleek een tijdje geleden uit een enquête EVO. ‘En dat was volgens mij ook economisch gezien het verstandigst. Maar ze hebben daar anders beslist, helaas’, aldus Heijnen.  
‘Het is nu de vraag hoe de uittreding er uit gaat zien.’ Heijnen hoopt dat er een vergaand handelsakkoord kan worden gesloten. ‘Dan zouden de douanerechten zo laag mogelijk kunnen blijven en kunnen we procedures afspreken voor bij de grens.’

Handelskosten

Hoe dan ook gaat Heijnen er van uit dat de handelskosten zullen toenemen. Producten uit Nederland worden duurder en dan is het nog maar de vraag of de Engelsen voor een paprika uit het Westland kiezen of liever voor een goedkopere variant uit eigen land.
In de sierteeltsector is er met verbazing gereageerd. FloraHolland: ´De uitslag van het Brits referendum zorgt voor onzekerheid in de sierteeltsector. De gevolgen van het referendum zijn op dit moment lastig in cijfers uit te drukken. We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten”, zegt Lucas Vos, bestuursvoorzitter van FloraHolland.

LTO


LTO Nederland is zeer teleurgesteld over de keus van het Britse volk om de EU te verlaten. Volgens voorzitter Albert Jan Maat moeten er afspraken gemaakt worden om de kern van de gemeenschappelijke markt toch zoveel mogelijk overeind te houden.
De National Farmers Union (NFU), de Britse zusterorganisatie van LTO Nederland, had zich juist sterk gemaakt voor handhaving van het Britse EU-lidmaatschap. Maat: 'Dat heeft niet mogen baten. Maar de NFU blijft als voorheen een organisatie, waarmee we goede banden willen onderhouden.'