Politie Den Haag noemt demonstratie tegen politiegeweld 'spijtig'

© Richard Mulder
DEN HAAG - De Haagse politie is niet blij met de aangekondigde demonstratie tegen politiegeweld van de groep MAD Mothers (Mothers Against Discrimination) op maandag 27 juni in Den Haag. Het is die dag precies een jaar geleden dat Mitch Henriquez om het leven kwam na hardhandig optreden van de politie.
'Natuurlijk is het verschrikkelijk als iemand om het leven komt na een aanhouding. Ook bij ons is dit hard aangekomen', aldus politiechef Paul van Musscher vrijdag. Hij wijst er op dat vijf agenten die bij de aanhouding van het slachtoffer in juni 2015 betrokken waren, nog steeds zijn geschorst.
Na de dood van Henriquez vond ook een demonstratie tegen politiegeweld plaats in de Schilderswijk. Daarna was het een aantal dagen onrustig in de wijk door rellen. Musscher vindt het 'spijtig' dat nu een nieuwe demonstratie is gepland. ‘Iedereen heeft natuurlijk het recht te demonstreren en zijn mening te verkondigen. Deze demonstraties kunnen echter een deel van wat wij afgelopen jaar samen met de inwoners hebben bereikt weer teniet doen.’

Nekklem

De 42-jarige Arubaan overleed vorig jaar in Den Haag tijdens het festival Night at the Park. Hij zou tijdens het festival in het Zuiderpark hebben geroepen dat hij een wapen had. Vijf agenten voelden zich naar eigen zeggen bedreigd en besloten het slachtoffer in een nekklem te nemen. Niet veel later overleed Henriquez.
Het is nog niet bekend op welke locatie MAD Mothers precies demonstreert. Tot nu toe hebben 26 mensen via Facebook aangegeven dat ze aanwezig zijn.