Gemeente: Demonstratie maandag niet door de Schilderswijk

© Richard Mulder
DEN HAAG - Een demonstratie tegen politiegeweld aanstaande maandag in Den Haag, voert niet door de Schilderswijk. De gemeente staat dat niet toe. Hoe de demonstratie er wel uit gaat zien, is niet duidelijk.
Eerder deze week werd een
tegen politiegeweld aangekondigd voor maandag 27 juni. Het is dan precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez, die door
om het leven kwam. De organisatoren wilden vanaf het Zuiderpark, waar Henriquez
, naar station Hollands Spoor lopen, dwars door de Schilderswijk.
Halverwege zou even worden afgeweken van de rechte lijn tussen Zuiderpark en Hollands Spoor, door vanaf de Hoefkade langs politiebureau De Heemstraat te kunnen lopen. Vorig jaar mondde een demonstratie daar, een dag na de dood van Henriquez, uit tot dagenlange rellen in de wijk. 'Waarom nog een extra stuk Schilderswijk meenemen', vraagt iemand zich op Facebook af over de plannen. 'Omdat jullie lang het politiebureau willen zodat weer heel de wijk gesloopt kan worden?'

Heftige demonstraties

Maar de gemeente staat de voorgenomen route niet toe. 'We kunnen dit de bewoners van de wijk niet aandoen', aldus een woordvoerder. De Schilderswijk is vaker het toneel van heftige demonstraties. Met welk alternatief de organisatie nu komt, is nog niet bekend.
Het gebeurde eerder dat demonstreren in de Schilderswijk niet werd toegestaan. Twee jaar geleden kondigde burgemeester zelfs een demonstratieverbod voor twee maanden af, na hevige demonstraties voor en tegen IS. Burgemeester Van Aartsen was toen van mening dat de wijkbewoners recht hadden op rust en dat de demonstranten maar een andere, meer geschikte locatie moesten zoeken.