Activisten: 'Wij mijden de Schilderswijk'

© Richard Mulder
DEN HAAG - De activisten die maandag een demonstratie tegen politiegeweld willen houden, leggen zich neer bij het demonstratieverbod voor de Schilderswijk dat de Haagse burgemeester Van Aartsen heeft afgekondigd.
Dat zegt Frank van der Linde namens de groep 'United Activists', een 'coalitie van activisten'. Deze groep wil Mitch Henriquez, die een jaar geleden
, herdenken. De 'herdenkingsdemonstratie' begint aan het eind van de middag bij station Hollands Spoor en trekt vervolgens naar het Zuiderpark, waar Henriquez vorig jaar
.
Aanvankelijk zou de demonstratie door de Schilderswijk voeren, maar dat staat de Haagse burgemeester niet toe. Van der Linde: 'Volgens Van Aartsen gaat het beter in de Schilderswijk. Als dat waar is, moet je in de wijk ook een demonstratie toestaan. Maar daar hebben we Van Aartsen niet van kunnen overtuigen.' Daarom zullen de demonstranten om de Schilderswijk heen lopen, zegt Van der Linde.

Politiebureau De Heemstraat

Maandagavond staat ook nog een andere demonstratie tegen politiegeweld gepland. Die zou wel gehouden worden in de Schilderswijk, bij het politiebureau aan de De Heemstraat. De demonstranten zien dat bureau als 'het symbool van politiegeweld' en willen daarom juist daar demonstreren, schrijven zij op Facebook.
De organisatie van die demonstratie was niet bereikbaar voor een toelichting. Onduidelijk is of de demonstranten zich iets aantrekken van het verbod van Van Aartsen. Overigens hebben op Facebook slechts tien mensen zich aangemeld voor deze demonstratie.