Hardloopwedstrijden Den Haag Marathon afgelast; wandelwedstrijden gaan wel door

© Richard Mulder
DEN HAAG - De hardloopwedstrijden van 21, 42 en 60 kilometer van de Den Haag Marathon gaan niet door. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.
De opbrengsten wegen niet op tegen de hoge kosten voor onder meer verkeersregelaars, bebording en hekken, zegt organisator Dick van der Klei. De renwedstrijd over 2 kilometer, de 'Tourist Run' van Plein naar de Grote Kerk en terug via het Binnenhof en wandelingen over 5, 10, 21, 42 en 60 kilometer gaan op 25 september wel door.
De Den Haag Marathon zou voor de vierde keer gehouden worden. Vorig jaar trok het evenement zo'n 1.300 deelnemers, van wie het merendeel langeafstandslopers. In hetzelfde weekend wordt in Den Haag de Vredesloop gehouden, maar dat loopevenement is van een andere organisatie.

Financiële problemen

De Den Haag Marathon kampt al langer met financiële tekorten. Van der Klei: 'In het vierde jaar moet het rendabel zijn, anders kan je beter stoppen met de langeafstandslopen.' Volgens hem is het grootste probleem dat Den Haag Marathon geen hardloopwedstrijde over 10 kilometer organiseert. 'Daarmee trek je grote massa's mensen en de kosten zijn lager omdat het parcours korter is, maar er zijn in Den Haag al heel veel 10 kilometerwedstrijden. Bovendien willen we niet concurreren met grote organisaties als die van de CPC.'
Van der Klei zegt dat de organisatie nu 'duurzam' wil groeien met de resterende onderdelen. 'Hopelijk kunnen we in de toekomst dan weer marathons gaan organiseren. Want dat daar in Den Haag vraag naar is, daar bestaat geen twijfel over.' Mensen die zich voor dit jaar hadden ingeschreven voor de hardloopwedstrijd over lange afstanden, krijgen volgens de organisatie hun geld terug.