Bloemenexporteurs willen snel duidelijkheid Brexit

© Dorien Snijders
REGIO - Exporteurs van bloemen en planten willen snel duidelijkheid over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De vrees bestaat dat er tijdrovende grenscontroles komen, of dat er wijzigingen worden doorgevoerd in de richtlijnen over de invoer van bloemen en planten.
Volgens Lex Ebus, interim-voorzitter van branchevereniging VGB, neemt door de onzekerheid het vertrouwen af. 'Daarom is het voor alle partijen belangrijk om afspraken te maken over nieuwe handelsverdragen.'
Groot-Brittannië is volgens de VGB met een aandeel van 17 procent het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Vorig jaar steeg de exportwaarde met 112 miljoen euro tot een recordbedrag 925 miljoen euro.

Afname handel bloemen

Groothandelaren verwachten voor dit jaar een terugval in de uitvoer, omdat er een directe link is tussen het consumentenvertrouwen en de aanschaf van bloemen en planten. Direct na de uitslag van het referendum zakte de koers van het Britse pond waarmee voor Britse consumenten buitenlandse producten fors duurder werden. Dit was volgens de VGB direct merkbaar in de daghandel in bloemen en planten.
In de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel zijn direct ruim 2000 banen gemoeid met de handel met Engeland. Indirect komt dat neer op zo'n 10.000 werknemers.