Rolstoelhockey: H1 van Haag 88 uit Den Haag vervult lang gekoesterde wens en wordt landskampioen

De H1 van Haag 88 met de felbegeerde beker
De H1 van Haag 88 met de felbegeerde beker © Haag 88
DEN HAAG - De spelers uit de H1 van Haag 88 uit Den Haag hebben al jaren de sterke wens om als rolstoelhockeyteam landskampioen te worden. Onder leiding van een nieuwe coach is deze wens nu eindelijk in vervulling gegaan.
De H1 speelt H-hockey in de hoogste klasse, de hoofdklasse. H-hockey is een vorm van rolstoelhockey waarbij gespeeld wordt vanuit handbewogen rolstoelen. Na een competitie van twaalf wedstrijden stond Haag 88 bovenaan en moesten alleen de play-offs nog gespeeld worden. Tijdens deze play-offs streed Haag 88 samen met de nummers twee, drie en vier uit de competitie om het landskampioenschap.
De Haagse hockeyers wonnen de eerste twee wedstrijden van Doing uit Zoetermeer, waarna zij door gingen naar de finale. In de finale speelde Haag 88 twee wedstrijden tegen CHT uit Tilburg. De eerste wedstrijd was volgens coach Ewout Boelens 'heel spannend'. Deze eindigde in gelijkspel, waarna de wedstrijd verlengd werd. De verlenging leverde nog steeds geen winnaar op en daarom werd overgegaan tot een shoot-out die de hockeyers van Haag 88 uiteindelijk wonnen. De tweede wedstrijd wonnen zij ook, met een eindstand van 7-1. Hiermee was winst van de competitie in de hoofdklasse, en dus het landskampioenschap, een feit.
Zie hier de samenvatting van de play-offs:

Een nieuwe uitdaging voor een nieuwe coach

Boelens was - totdat hij aan het begin van dit seizoen coach werd van de H1 - niet bekend met rolstoelhockey. 'Ik wist niet eens dat het bestond', biecht hij op. Hij legt uit hoe hij als sportcoördinator te horen kreeg dat het bestuur van Haag 88 op zoek was naar iemand die de H1 een stap verder kon brengen. Boelens, die wel bekend was met veldhockey, besloot de uitdaging aan te gaan.
Ter voorbereiding op het seizoen verdiepte de nieuwe coach zich eerst in rolstoelhockey. Boelens: 'Ik zocht naar overeenkomsten met veldhockey. Het instinct en de routine waarmee je coacht zijn bij beide vormen hetzelfde.' Vervolgens verdiepte hij zich in de details en tactische vuistregels van rolstoelhockey.

De succesfactor

Hoewel Boelens de technische kennis van hockeyen in een rolstoel niet had, dacht hij op tactisch en mentaal vlak als coach wel iets toe te kunnen voegen. Hij adviseerde het team om de sterke wens om landskampioen te worden los te laten en voortaan te gaan voor het behalen van succes. Volgens de coach is niet het resultaat het belangrijkste, maar het gevoel dat je als speler het beste gegeven hebt. Boelens: 'Dan is iedereen meestal ook tevreden met het resultaat.'

OOK KAMPIOEN? GEEF JE OP!