TU Delft gaat renners van Giant-Alpecin vooruit helpen

Tom Dumoulin in actie voor Team Giant-Alpecin
Tom Dumoulin in actie voor Team Giant-Alpecin © ANP
DELFT - De TU Delft en de professionele wielerploeg Giant-Alpecin gaan samenwerken. De technologische kennis van de Delftse universiteit moet de renners van de wielerploeg kostbare seconden opleveren, zo laten de TU Delft en de wielerploeg maandag weten.
Anderhalf jaar geleden kwam de TU Delft in contact met de wielerploeg, waarin onder meer Tom Dumoulin rijdt. 'Er zit potentie in het toepassen van fundamentele wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk van de topsport en in de professionele wielersport in het bijzonder', zegt Jorn Knops van Team Giant-Alpecin.
Volgens Daan Bregman, coördinator van het TU Delft Sports Engineering Institute, gaat het hier om een samenwerking over meerdere disciplines. 'Het mooie is de veelzijdigheid: het gaat van wiskunde en informatica tot ruimtevaarttechniek.' Zo heeft de Delftse afstudeerder Niels Lommers onlangs een 'meetfiets' (een zogeheten 'sensorbike') ontwikkeld, waarmee stuur- en remgedrag van renners in kaart kan worden gebracht. Ook kan er dankzij de windtunnel in Delft aan verbeterde aerodynamica worden gewerkt.

Tour de France

Het eerste innovatieproject is begin vorig jaar van start gegaan. Of de resultaten hiervan de prestaties van de renners bevorderen tijdens de aanstaande Tour de France moet is nog zeer de vraag. De bekende wielerronde door Frankrijk begint zaterdag en duurt tot 24 juli.