Verdachten doodslaan Westlander Gerrit Boers blijven vastzitten

Voorbereiding reconstructie moord Gerrit Boers in Eemnes
Voorbereiding reconstructie moord Gerrit Boers in Eemnes
HONSELERSDIJK - Jimmy K. en zoon Benny B. blijven voorlopig vastzitten, bepaalde de rechter maandag. De twee zouden de 57-jarige Gerrit Boers uit Honselersdijk hebben doodgeslagen om een ripdeal te maskeren.
De drie maakten een plan voor een ripdeal. Gerrit moest flink mishandeld worden en stemde toe. Hij zou
door zijn zoon en een vriend worden neergeslagen om te faken dat hij was overvallen. Zo wilden ze de opbrengst van een partij hasj achterover drukken. De waarde van die partij loopt volgens het Openbaar Ministerie (OM) naar schatting uiteen van een ton tot een miljoen euro. 'Dan is een vliegenmepper niet overtuigend', aldus de officier van justitie.
In de rechtbank werd duidelijk dat het onderzoek naar de dodelijke mishandeling is afgerond, op een paar dingen na. 'De auto van Jimmy wordt nog onderzocht, net als zijn kleding en de kleding van het slachtoffer', meldt de rechter. De politie heeft het moordwapen - zeer waarschijnlijk een honkbalknuppel - en de plaats waar Gerrit geslagen is, nooit gevonden.

'Gerrit lult te veel en moet dood'

Jimmy K. ontkent dat hij Gerrit geslagen heeft en wijst naar Benny. Die verklaart dat Jimmy juist degene is die de klappen uitdeelde. Volgens de advocaat van Jimmy 'valt er wel wat af te dingen op de verklaring van Benny'. 'Hij zou tegen zijn moeder hebben gezegd dat Gerrit 'teveel lulde en dus dood moest', zegt de advocaat.
Volgens de advocaat van Benny is dat onzin: 'Wie zegt er nou tegen zijn moeder dat hij zijn vader dood gaat slaan?' Benny's advocaat zegt dat de opmerking wel gemaakt is door zijn cliënt, maar omdat Jimmy dat gezegd zou hebben. 'Hij vertelde aan zijn moeder dat Jimmy Gerrit dood wilde hebben.'
De advocaat van Jimmy vroeg om voorlopige vrijlating. De rechter wees dat verzoek af. Het OM vindt dat Jimmy K. vluchtgevaarlijk is en dat er kans is op herhaling. Het OM is bang dat hij weer in het criminele circuit terecht zou kunnen komen. Volgens de rechter is het feit dat K. onderdeel was van het plan om Gerrit te mishandelen al genoeg om hem vast te houden. 'U zit er net te diep in', aldus de rechter.