Brand bootjes Leiden, politie gaat uit van brandstichting

LEIDEN - De politie gaat uit van brandstichting bij de drie bootjes die dinsdagochtend langs de Haarlemmerweg in Leiden in vlammen opgingen. De bootjes lagen namelijk ietwat uit elkaar.
Het
werd om 5.00 uur ontdekt. Toen hoorde iemand een harde knal. Daarna zag die getuige vlammen op een boot. Korte tijd later stonden ook de twee andere boten in brand. De politie zoekt getuigen.
In de loop van de dag kwamen buurtbewoners kijken naar de boten. ‘Ik werd gebeld door mijn schoondochter’, zegt een buurtbewoonster. ‘Die vertelde dat er bootjes in de brand waren gestoken, dus ik dacht ik ga even kijken.’ Haar man inspecteert verderop het kleine bootje dat net als de meeste andere sloepjes is afgedekt met een zijl. ‘Ze zijn erin geweest’, zegt hij. ‘Mijn doek is kapot en binnen staan de kastjes open. Maar er is niks weg.’

Zwervers

De eigenaren van de boten die afgebrand zijn willen niet zo veel kwijt. Andere buurtbewoners denken dat er misschien een verband is tussen de branden en zwervers die regelmatig in de bootjes slapen. Bewijs daarvoor is er nog niet, maar de politie gaat wel uit van brandstichting. ‘Het kan geen toeval zijn drie bootjes bijna tegelijkertijd in brand vliegen’, aldus een woordvoerder.