5 tips om vakantieleed te voorkomen

Hoppa! Met Debby en haar Mannen even in Griekenland met oude cultuur en authentieke gerechten
Het kijkradioprogramma Debby en haar Mannen neemt deze week de luisteraars en kijkers mee op een vakantie vanaf hun eigen bank. Iedere dag staat een populair vakantieland centraal. Vrijdag is dat Griekenland, het land van oude cultuur en uitgesproken gerechten.
DEN HAAG - Je koffer komt niet aan op het vliegveld in Zuid-Spanje, je paspoort ligt nog ergens op een leuk zonnig terras of je glijdt uit in de douche op de camping. Een ongelukje op vakantie heb je niet in de hand, maar een goede voorbereiding wel! Babs van de Consumentenbond geeft raad.
1. Maak foto's van de spullen die je meeneemt op vakantie. Zo kun je aantonen dat je ze echt bij je had als ze worden gestolen. Maak vooral ook een foto van je paspoort en mail deze naar jezelf, zodat je er tijdens de vakantie makkelijk bij kunt.
2. Als je buiten Europa op vakantie gaat: deblokkeer je pinpas. Om fraude te voorkomen, zijn de meeste pinpassen tegenwoordig standaard geblokkeerd. Aanzetten doe je via internetbankieren.
3. Neem een creditcard mee, zeker als je met de auto op vakantie gaat. Met een creditcard omzeil je eenvoudig lange rijen bij tolwegen. Mocht je auto het begeven dan heb je vaak een creditcard nodig voor vervangend vervoer.
4. Bekijk je reisverzekering of als je die niet hebt, sluit er een af. Het belangrijkste onderdeel 'hulpverlening' is gedekt, maar medische kosten vaak niet. De Consumentenbond raadt het aan om je daarvoor extra te verzekeren.
5. Neem twee pinpassen mee. Daar ben je hartstikke blij mee als je één pinpas per ongeluk mee hebt genomen tijdens een duik in het zwembad.