'Goudse moslims willen donaties voor supermoskee terug'

Archieffoto van een moskee
Archieffoto van een moskee © ANP
GOUDA - Het had het grootste islamitische centrum van Europa moeten worden: El Wahda in Gouda. Maar het ziet ernaar uit dat het er niet gaat komen. En dus eisen gelovigen het geld terug dat ze hebben gedoneerd om de supermoskee te realiseren. Dat schrijft het AD.
Zondag stond er een lange rij met gelovigen bij de ingang van Bowling & Partycentrum Gouda. Daar wilden Marokkaanse mannen het geld ophalen dat ze gedoneerd hadden voor de bouw van El Wahda. Spaargeld, bruidsschatten en in sommige gevallen zelfs gouden tanden. Ieder islamitisch gezin in Gouda zou min of meer verplicht zijn om 1500 euro te doneren om zo te helpen een groot islamitisch centrum te realiseren.
Al jaren geleden ontstond het plan om alle drie de moskeeën in Gouda samen te brengen onder één dak. De ultieme droom is een islamitisch centrum voor 4500 mensen. Maar dat aantal wordt al snel teruggebracht naar 1500.

Prins Willem Alexanderkazerne

Het terrein van de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda lijkt een perfecte locatie te zijn; een plek waar ook een school voor speciaal onderwijs en een medisch kinderdagverblijf gehuisvest moeten worden.
Maar veel Gouwenaren zien de plannen niet zitten en komen in opstand. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad vorig jaar tegen de komst van de moskee op het kazerneterrein. Wel komt er daar nu een asielzoekerscentrum.

Vorig jaar ook twijfels

Door alle problemen met de locatie verdwijnt vorig jaar ook al bij een aantal gelovigen het vertrouwen in een goede afloop. Daarom meldden zich toen eveneens mensen die hun bijdrage voor de bouw van een grote moskee terug willen hebben. De gemoederen zouden toen hoog opgelopen zijn, omdat het moskeebestuur niet wilde vertellen wat er met dat geld ging gebeuren.
Ook nu lijkt het moskeebestuur niet bereikbaar voor commentaar. Op de Facebookpagina van de moskee (Markaz El-Wahda Gouda) wordt wel duidelijk dat een deel van het bestuur ervoor kiest om op de Antwerpseweg een nieuwe, kleine moskee te stichten in een bestaand pand. Maar de rest van de club gaat door met El Wahda.

'Uw geld is veilig'

'El Wahda gaat gewoon door', zo is op Facebook te lezen. En met betrekking tot de donaties: 'Uw geld is nog steeds veilig en blijft bij El Wahda! Ons plan is om een moskee te bouwen vanuit de grond, met uw saddaqa', waarbij dat laatste voor 'liefdadigheid' staat.