Beelden Joodse bruiloft in Tweede Wereldoorlog in Haags museum: 'Het is eervol voor mijn ouders'
Unieke video opgedoken: Haagse joodse bruiloft tijdens Tweede Wereldoorlog
DEN HAAG - ‘Ik vind het echt groots. Ik vind het heel bijzonder. Ik denk dat het een eervol iets is voor mijn ouders en de mensen die de oorlog niet overleefd hebben’, zegt Jaqueline Notowicz-Kupferschmiedt over de unieke beelden van de trouwerij van haar ouders die te zien zijn in het Haags Historisch Museum.
De beelden van het echtpaar dat trouwt, zijn gemaakt in 1941. Ze werden gevonden door dochter Jaqueline.
‘Ik wist heel weinig van die tijd. Natuurlijk weet ik net zoveel als andere mensen over bijvoorbeeld concentratiekampen. En ik wist dat een groot gedeelte van mijn familie niet is teruggekomen. Maar over hun huwelijk hebben ze nauwelijks gesproken. Omdat het voor hun - denk ik - toch een pijnlijke herinnering is.’
Bewegend beeld
Een Haagse bruiloft in het door de Duitsers bezet Nederland. Op film. Niet vaak stuiten kenners van het Haags Historisch Museum op bewegend beeld van het gewone leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
‘De joodse gemeenschap kwam steeds verder met hun rug tegen de muur te staan en werd steeds verder geïsoleerd en gediscrimineerd. Het feit dat in die periode nog huwelijken werden afgesloten en gefilmd zijn, is iets bijzonders. Voor zover bekend zijn dit de enige bewegende beelden van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag’, zegt Lex van Tilborg van het Haags Historich Museum.
Tentoonstelling
De beelden krijgen een plek in een tentoonstelling over joods leven in de Hofstad in het Haags Historisch Museum.