Onderzoeksraad: risico's inhijsen brugdeel Alphen onderschat, voorbereiding schoot ernstig tekort

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het was onvermijdelijk dat de twee hijskranen bij het plaatsen van een brugdek in Alphen aan den Rijn vorig jaar zouden omvallen, dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport. Het onderzoek van de OVV richtte zich op de oorzaak en de achterliggende factoren van het ongeluk in 2015, waarbij twee bouwkranen omvielen bij het inhijsen van een nieuw brugdeel van de Koningin Julianabrug.
Op 3 augustus vorig jaar ontstond een enorme ravage in het centrum van Alphen aan den Rijn toen twee hijskranen en een brugdeel omvielen. Het brugdek werd na een renovatie van vier maanden teruggeplaatst.

Tijdens het inhijsen begon een van de pontons waar een kraan op stond te kantelen, waarna de kleinste kraan onder het gewicht bezweek en de hele hijsopstelling meetrok. Een aantal huizen aan de oever van de Oude Rijn, de Hooftstraat, werd bij het ongeluk verpletterd. Achttien woningen werden onbewoonbaar.

Ongeluk was hoe dan ook gebeurd

De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort. Alle betrokken partijen hebben de complexiteit van de werkzaamheden onderschat. 'Niemand realiseerde zich dat het hijsen van het brugdeel risico's had voor de omgeving', zegt de Onderzoeksraad. 'De kranen stonden niet stabiel genoeg. Ook al was alles precies volgens plan verlopen, dan nog was de ravage ontstaan.'

De OVV noemt het hijsplan 'incompleet en ongeschikt'. Er is niet genoeg stilgestaan bij de stabiliteit van de kranen. In de laatste versie van het hijsplan miste zelfs een berekening hiervan. De aannemers hebben het werk als een routineklus aangepakt.

Gefaald met hijsklus

Gemeente Alphen komt waarschijnlijk woensdagmiddag met een reactie. De betrokken aannemers (BSB Staalbouw, Mourik Infra en Peineman) waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Jan Pesie, directeur/eigenaar van BSB Staalbouw, zei eerder in een interview al wel dat zijn bedrijf gefaald heeft bij het voorbereiden van de hijsklus.

Volgens Pesie had het hijsplan moeten worden voorgelegd aan een gespecialiseerd bedrijf. Burgemeester Liesbeth Spies stelde kort na het ongeluk bouwbedrijf Mourik en BSBS Staalbouw al formeel aansprakelijk voor de schade.

Renovatie afgerond, brug weer open

Vorige maand werd de renovatie van de rampbrug afgerond. Twee brugdelen en het nieuwe brugdek werden op zijn plek gehesen. De hijskranen zijn toen niet op pontons gezet, maar aan beide zijden van de brug. Op 20 juni ging de brug officieel open, wat de Alphenaren aanstaande zaterdag vieren met een groot feest.

Een reconstructie van de Onderzoeksraad:


LEES OOK: Bekijk hier alle filmbeelden van de neerstortende kranen in Alphen aan den Rijn

Lees al het nieuws over het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/kraanongeluk

Deel dit artikel: