Bod van 23 miljoen op gebouw ministerie SZW in Den Haag

Het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken.
Het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken.
DEN HAAG - Er is een hoogste bod van 23 miljoen euro uitgebracht op het oude pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Het bod is gedaan door Litoro Investments B.V.
In totaal brachten twaalf bedrijven een bod op het
uit. De verkoop is pas definitief als de gemeente Den Haag akkoord gaat met de plannen om het pand op termijn gefaseerd te slopen en op het terrein nieuwe gebouwen neer te zetten.
De eerste vijf jaar wordt er in een deel van het gebouw woonruimte voor 350 vluchtelingen met een verblijfsvergunning gerealiseerd.

Laagbouw en twee hoge torens

Uiteindelijk wil Litoro het huidige pand slopen en op het terrein een combinatie van laagbouw en twee hoge torens neerzetten. Maximaal zeventig procent van die ruimte is bestemd voor huur- of koopwoningen. De rest is voor bedrijven, winkels, horeca, recreatieve voorzieningen, kantoren en onderwijs. Ondergronds kan een parkeergarage voor autos en fietsen komen. De nieuwbouw wordt energieneutraal of levert zelfs energie.
De gemeente Den Haag wil het gebied waar het oude SWZ-gebouw staat ontwikkelen tot een hoogwaardig knooppunt waar onderwijs, wonen, werken en verkeer 'samenkomen in een campusmilieu'. Het oude ministeriegebouw neemt daarin een cruciale plaats in als aantrekkelijke woon- en werklocatie.

Karakter van een plein

Ook de omgeving wordt levendiger. Zo krijgt de Anna van Hannoverstraat het karakter van een plein doordat de tramrails verzonken in de bestrating komen en zijn er plannen om station Laan van NOI op te knappen.