Razendsnel mensen en goederen door vacuümbuizen vervoeren, TU Delft presenteert Hyperloopcapsule

TU Delft.
TU Delft. © Archief
DELFT - Razendsnel mensen en goederen vervoeren in een capsule door een vacuümbuis lijkt steeds dichterbij te komen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken onthult donderdag de revolutionaire capsule van het Delftse studententeam 'Delft Hyperloop'. Daarmee gaan ze eind deze zomer de strijd aan met zo'n dertig andere teams in de finale van de Amerikaanse competitie van Elon Musk, de ondernemer achter Tesla en SpaceX.
Miljardair Musk bedacht het concept van een transportsysteem in luchtdrukbuizen en startte - om de ontwikkeling hiervan aan te jagen - een jaar geleden de 'Hyperloop Pod Competition'.
De capsules zouden vanwege de lage luchtdruk - tegen vacuüm aan - snelheden van boven de duizend kilometer per uur kunnen halen, omdat ze geen last hebben van wrijving

'Grote voorsprong'

De studenten van de TU Delft eindigden in januari op de tweede plaats met het ontwerp van hun capsule. Aan die wedstrijd deden meer dan 120 teams mee. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ging er toen met de eerste prijs vandoor. De capsules voor de wedstrijd zijn prototypes op halve schaal. De Delftse variant is ongeveer 4,5 meter lang en een meter hoog.
De finale van de competitie wordt afgewerkt op een testtraject in Californië. Daar worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten. De Delftenaren hebben goede hoop om deze ronde te winnen van de studenten van MIT. 'Onze capsule weegt maar 150 kilogram, honderd kilo minder dan die van MIT. Daardoor hebben wij een grote voorsprong', meent Marleen van de Kerkhof van Delft Hyperloop.

Magneten

Beide teams gebruiken magneten om de capsules te laten zweven door de buis. Volgens Delftse studenten is hun prototype veiliger en betrouwbaarder dan die van het MIT, omdat zij gebruik maken van permanente magneten voor het rem- en stabilisatiesysteem.
'Het MIT maakt gebruik van een veel zwaarder hydraulisch systeem voor het activeren van de remmen. Doordat hun capsule helemaal is volgebouwd met allerlei systemen past er ook maar één testdummy in', vertelt Van der Kerkhof. 'Bij ons kunnen er acht in.'