Acht maanden cel geëist tegen man uit Bodegraven wegens seksueel misbruik

Vrouwe justitia.
Vrouwe justitia. © archief Omroep West).
DEN HAAG - Heeft de 75-jarige A. A. B. uit Bodegraven een verstandelijk beperkte bewoner van zijn flat misbruikt of niet? Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag denkt van wel, en vindt dat B. daarvoor 14 maanden de cel in moet, waarvan 6 voorwaardelijk. De verdachte ontkent alle aantijgingen en zegt dat het slachtoffer alles heeft verzonnen.
Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in de flat van de verdachte tijdens een Halloweenfeest in 2013. De verdachte en het slachtoffer woonden in Zoetermeer in gebouw De Waterparel, een flat waar op de begane grond en de eerste twee etages verstandelijk beperkte mensen wonen in een instelling van Middin. Op de etages daarboven zijn ouderenwoningen. B. woonde met zijn vrouw op de zesde verdieping. Hij en het slachtoffer kenden elkaar uit de gemeenschappelijke ruimte.
Volgens het slachtoffer is hij tijdens het Halloweenfeest meegegaan naar de woning van B., waar hij zich uit moest kleden. Ook de verdachte zou z’n kleren hebben uitgetrokken, en daarna het slachtoffer hebben betast, gemasseerd  en gezoend op z’n mond en geslachtsdeel. Het slachtoffer heeft een paar dagen daarna aan een begeleider verteld wat er was gebeurd.

Niet ontvankelijk

B. ontkent alle beschuldigingen. Hij zegt dat hij het slachtoffer nauwelijks kende, en dat de jongeman nooit in zijn flat is geweest. Zijn advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard vanwege een serie vormfouten.
Zo is volgens de advocaat het proces-verbaal van het verhoor van het slachtoffer heel anders dan de letterlijke transscriptie van het verhoor, zijn essentiële camerabeelden verdwenen en is een gesprek tussen de verdachte en zijn advocaat per ongeluk opgenomen, waarmee de vertrouwelijkheid is geschonden. Dat het gesprek meteen weer is gewist doet daar niks aan af, aldus de raadsman.

Verzonnen of niet

Ook zegt de advocaat dat het slachtoffer wel vaker seksueel getinte verhalen vertelde, waarvan later altijd bleek dat die waren verzonnen. Het OM erkent dat, maar zegt dat juist in dit geval duidelijk is dat het verhaal niet is verzonnen, omdat het slachtoffer consistent is in zijn verklaringen, terwijl hij dat bij verzonnen verhalen niet is.
Wat er ook is gebeurd, het heeft in elk geval grote gevolgen gehad voor beide betrokkenen. De verdachte is na 49 jaar huwelijk gescheiden van zijn vrouw en verhuisd naar Bodegraven. Het slachtoffer zit sinds z’n tweede verhoor in een psychose en kan het niet meer aan om in De Waterparel te wonen.
De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.