Provincie moet doorgaan met onderzoek naar plaatsen windmolens in De Balij Zoetermeer

Windmolens. Archieffoto
Windmolens. Archieffoto
ZOETERMEER - De Provinciale Staten van Zuid-Holland willen dat het provinciebestuur doorgaat met het onderzoek voor het plaatsen van windmolens in De Balij bij Zoetermeer.
Een meerderheid in de Staten vindt het verstandiger om de uitkomsten van het onderzoek van de provincie af te wachten, voordat het natuurgebied van Staatsbosheer wel of niet wordt aangewezen voor de plaatsing van drie tot vijf windmolens. PVV en 50PLUS in Zuid-Holland willen dat De Balij wordt geschrapt als windmolenlocatie. Volgens de partijen is er geen draagvlak onder de bevolking en is het verder onderzoek doen naar deze plek zinloos.
PVV-Statenlid Jeffrey Rijken roept daarom zijn politieke collega's op. 'Kom tot inkeer en stop met windturbines. In Zoetermeer, in Pijnacker-Nootdorp, in geheel Zuid-Holland.' Volgens 50PLUS-politicus John Struijlaard zijn de plekken voor windmolens in Zuid-Holland 'met de natte vinger aangewezen' door het provinciebestuur. De twee partijen vragen in een motie De Balij uit de plannen te schrappen, maar deze motie vindt alleen steun bij de Partij voor de Dieren.

Andere vormen energie moeten ook kans krijgen

De PvdA is ook kritisch. Volgens het sociaal-democratische Statenlid Naomie Matil is De Balij 'niet geschikt' als windmolenlocatie. Daarnaast zouden ook bewoners 'de vruchten moeten plukken' van de komst van de windmolens. De PvdA zou ook graag zien dat andere vormen van het opwekken van duurzame energie een kans krijgen.
Volgens de verantwoordelijk Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) 'is een zorgvuldig onderzoek nodig om een goede afweging te maken'. PVV'er Rijken vraagt daarop wat dit onderzoek kost. De Gedeputeerde antwoordt dat dit bedrag rond de paar duizend euro ligt. Na de zomer zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend. Dan spreken de Staten opnieuw over De Balij.