'Explosieven' langs A12 geen vliegtuigbommen, maar een aardpen

Onderzoek naar de gevonde objecten bij de A12 Zoetermeer
Onderzoek naar de gevonde objecten bij de A12 Zoetermeer © Maarten Brakema
ZOETERMEER - De objecten die vorige week langs de snelweg A12 tussen Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp zijn ontdekt, zijn geen vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de gemeente Zoetermeer woensdag bekend. Uit een onderzoek kwam naar voren dat het om een zogenoemde aardpen ging.
Een aardpen is een dik koperen draad. Volgens een woordvoerder van Defensie wordt zo’n object gebruikt om bliksem af te leiden. De aardpen was zo’n tien meter lang en is inmiddels verwijderd.
'Omdat de objecten diagonaal in de grond lagen, dachten we dat het mogelijk om twee vliegtuigbommen ging. Vandaar dat we afgelopen week onderzoek ernaar hebben gedaan', vertelt een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer.

Geen evacuaties

Omdat er geen vliegtuigbommen liggen, gaan ook de geplande evacuaties van het gebied niet door. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zou eigenlijk de bommen ontmantelen in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 en de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli.
Hiervoor zou het omliggende gebied tussen 22.00 en 07.00 uur in een straal van maximaal 500 meter afgesloten voor alle verkeer, mensen, huisdieren en vee. Omdat de rijksweg A12 en het spoor binnen het af te sluiten gebied liggen, zou ook hier het verkeer stil worden gelegd tijdens de werkzaamheden. 'En elf woningen in Pijnacker zouden worden ontruimd. Dat is nu niet meer nodig', besluit de gemeentewoordvoerder.