Noordeinde Den Haag krijgt nu echt 'koninklijke allure'

DEN HAAG - Het gebied rond het Noordeinde in Den Haag gaat flink op de schop. De straten worden opnieuw ingericht, een groter deel wordt autoluw en er komt meer ruimte voor fietsers, voetgangers én terrasjes. Voor het paleis Noordeinde moet zo ‘een koninklijk plein met een Franse uitstraling komen zodat bezoekers het paleis beter kunnen zien’, aldus wethouder Boudewijn Revis (VVD).
De ondernemers van het Noordeinde en omgeving pleiten al lang voor herinrichting van het gebied. Zij zijn dan ook blij dat het nu zover is, zegt Coen van den Oever, galerijhouder en voorzitter van de ondernemersvereniging, de Bizz. ‘Dit gebied heeft allure en wordt nu nog beter. We willen dit op een internationaal niveau gaan tillen.’
Volgens de gemeente is het gebied al prettig. 'Dit gebied kent fantastische winkels en galeries’, zegt Revis. ‘Het is het erg leuk om te komen, maar het kan wel veel aantrekkelijker.’ Voor het Paleis ontstaat bijvoorbeeld een 'mooier' en autovrij gebied. Hiervoor wordt de even verderop gelegen Heulstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Auto’s kunnen hier nog de garage in, maar verder niet. Daardoor ontstaat een veel groter voetgangersgebied: helemaal tot aan de werkplek van de koning.

Prinsjesdag 2017

Het Noordeinde zelf verliest een aantal parkeerplekken, zodat er meer ruimte komt voor fietsers. De stoepen worden breder, waardoor mensen beter kunnen flaneren en is er plek voor terrasjes. Verder komt er meer ruimte voor groen, een chiquere bestrating en mooiere lantaarns.
In het verleden werd ook geopperd om het hele Noordeinde autovrij te maken of alle parkeerplaatsen te schrappen, maar dat gaat dus niet gebeuren. Volgens Revis is het belangrijk dat de winkels en galeries bereikbaar blijven. ‘Zodat mensen even kunnen stoppen om een beeld of schilderij in te laden.’ Als alles volgens planning verloopt, is het gebied voor Prinsjesdag 2017 klaar.