'Politiek Alphen aan den Rijn heeft nauwelijks schuld aan kraanongeluk'

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ondanks de harde kritiek in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), lijkt de politiek in Alphen aan den Rijn nauwelijks tot geen schuld te hebben aan het brugdrama van 3 augustus vorig jaar.
‘Normaal gesproken ligt de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de gemeente, maar hier ligt de balans anders en zijn de bedrijven verantwoordelijk’, zei Erwin Muller, vice-voorzitter van de onderzoeksraad woensdagavond tijdens de presentatie van het rapport aan de gemeenteraad. ‘Gemeenten mogen vertrouwen op de expertise van de bedrijven’.

De Onderzoeksraad verwijt hoofdaannemer Mourik 'onvoldoende regie' te hebben gevoerd. Volgens het rapport was er ook onvoldoende coördinatie op de bouwplaats, zijn de risico's onderschat, schoot de voorbereiding tekort, is het hijsen op 3 augustus vaak uitgesteld en waren er zelfs momenten waarop er aanleiding was om alles af te gelasten.

Debat gemeenteraad

Om een drama als in Alphen aan den Rijn in de toekomst te voorkomen, worden er in het rapport aanbevelingen gedaan. De onderzoeksraad pleit voor een centrale partij die toeziet op de uitvoering bij grootschalige bouwprojecten.

Op woensdag 6 juli zal er een verantwoordingsdebat worden gehouden in de Alphense gemeenteraad en een deel van de oppositie zal daar het vertrek eisen van burgemeester Spies. De verwachting is dat er dan geen meerderheid is die voor een vertrek zal zorgen.
Deel dit artikel: