Den Haag gaat samen met bewoners nog meer weesfietsen weghalen

Weesfiets (archieffoto)
Weesfiets (archieffoto)
DEN HAAG - In het Zeeheldenkwartier in Den Haag bleek het al een succes: samen met bewoners kijken welke weesfietsen weggehaald moeten worden. De aanpak werkt zo goed, dat die vanaf volgend jaar ook in zes andere wijken wordt gebruikt.
De aanpak houdt in dat handhavers samen met bewoners uitzoeken welke fietsen overlast geven. Op die manier werden in de Zeeheldenbuurt van de 676 gelabelde fietsen binnen 28 dagen 428 fietsen opgehaald. De rest kwam terecht in het Fietsdepot Haaglanden. Niemand diende hiertegen een klacht of bezwaar in. Dat betekent dat 248 'echte' weesfietsen zijn opgeruimd.
'Door de samenwerking met de bewoners en de selectie vooraf hoeft er minder handhavingscapaciteit ingezet te worden,' zegt wethouder Boudewijn Revis. 'Bovendien worden zo de echte overlastgevende weesfietsen verwijderd. Een win-win situatie voor iedereen.'

Aanpak uitbreiden

In 2017 gaat de aanpak ook gelden in andere delen van de stad. Het gaat om de Stationsbuurt,
Duinoord, Strandweg/Boulevard, Bezuidenhout (Midden en Oost), Leyenburg, Rustenburg en Oostbroek.
Het aanpakken van weesfietsen hoeft niet in de hele wijk te gebeuren. De weesfietsen kunnen heel gericht aangewezen worden op pleinen en in straten. Meldingen van bewoners en eigen waarneming van handhavers is genoeg om een weesfiets te labelen.