Lisse krijgt asielzoekerscentrum met 300 plaatsen

Het voormalige pand van Swets & Zeitlinger in Lisse
Het voormalige pand van Swets & Zeitlinger in Lisse © Bic - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
LISSE - Lisse krijgt een asielzoekerscentrum. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Veertien raadsleden stemden voor, vijf leden waren tegen. Het azc zal vijf jaar bestaan en biedt plaats aan 300 asielzoekers.
Het azc komt in een leegstaand gebouw aan de Heereweg 347B, het voormalige pand van uitgeverij Swets & Zeitlinger. De eigenaar van het pand heeft dat zelf aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De raadsleden van de VVD en twee leden van Nieuw Lisse stemden tegen het plan, de rest stemde voor.

Samen met de buurt verder

De komende weken kijkt de gemeente samen met het COA naar de voorwaarden voor een asielzoekerscentrum. De gemeente wil namelijk afspraken over een veiligheidsplan en over dagbesteding, scholing en vrijwilligerswerk van de asielzoekers.
Buurtbewoners en bedrijven worden hier zeer nadrukkelijk bij betrokken, schrijft de gemeente. Er is binnenkort een speciale bijeenkomst en de gemeente blijft alle ontwikkelingen delen op een weblog.
In eerste instantie werd gesproken over een azc met plek voor 500 asielzoekers, maar de raad heeft dus gekozen voor een opvang die wat kleinschaliger is. Daar is voor gekozen omdat Lisse niet zo'n groot dorp is.
Er werd een petitie opgestart tegen het azc, die werd 1829 keer ondertekend. Toen het COA begin juni aan de gemeente Lisse vroeg of ze over een azc wilde nadenken, wilde de gemeente eerst in gesprek met inwoners, organisaties en ondernemers. Er werd 9 juni een inloopbijeenkomst georganiseerd en die werd druk bezocht.