Instellingen

Festival Classique en Escher krijgen subsidie, ondanks negatief advies

DEN HAAG - Het stadsbestuur van Den Haag wil Festival Classique en Escher in het Paleis financieel steunen. Daarmee gaat de gemeente in tegen een negatief oordeel van een adviescommissie. Daarnaast krijgt het Zuiderparktheater een nieuwe kans van de gemeente om een stevig doortimmerd voorstel op te stellen. Dat blijkt uit de voorlopige plannen van het stadsbestuur voor kunst en cultuur in Den Haag.
De adviescommissie oordeelde een paar maanden geleden dat de door Festival Classique gevraagde 300.000 euro per jaar niet moet worden gegeven. Maar de gemeente besluit nu dat het muziekfestival in elk geval de helft van dit bedrag krijgt. Wel gaat het stadsbestuur ervan uit dat
. De andere helft van de gevraagde subsidie zou nog uit een gemeentelijk potje voor evenementen kunnen worden gehaald, zegt wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdag.
De gemeente wil Escher in het Paleis de volledig aangevraagde subsidie van 430.000 euro toekennen. De adviescommissie stelde in z'n advies dat de stichting Escher in het Paleis moet worden afgebouwd en ondergebracht bij het Gemeentemuseum Den Haag. Om dat mogelijk te maken zou Escher bijna 250.000 euro moeten ontvangen, zo vond de adviescommissie eerder. Maar volgens het stadsbestuur zijn de plannen rond het Museumkwartier en de Amerikaanse Ambassade nog niet duidelijk, waardoor Escher in het Paleis geen rekening heeft kunnen houden met een mogelijke verhuizing naar de Ambassade, een paar deuren verderop.

Nieuw plan Zuiderparktheater

Het Zuiderparktheater kan nog niet rekenen op financiële steun, maar de gemeente wil het theater wel graag opnieuw een kans geven om een stevig doortimmerd plan af te leveren. De adviescommissie vindt het geen goed plan om de 275.000 euro aangevraagde subsidie te honoreren. De gemeente geeft het theater een tweede kans, omdat 'deze net opgerichte stichting de mogelijkheid moet krijgen om zich te ontwikkelen'. Het Zuiderparktheater moet voor 1 oktober een nieuw plan indienen, waarin in elk geval een lager subsidiebedrag wordt voorgesteld. Het stadsbestuur zal de aanvraag dan opnieuw bekijken.
De gemeente Den Haag investeert vanaf 2017 tot en met 2020 elk jaar 51,7 miljoen euro in de kunstsector van de stad. Dit jaar vroegen 95 cultuurinstellingen een subsidie aan, dertien van hen krijgen voor het eerst geld. In totaal krijgen meer dan zestig instellingen subsidie. In toneelgroep De Appel en het Indian Film Festival The Hague wordt vanaf volgend jaar niet meer geïnvesteerd.