Den Haag betaalt 5.000 euro mee als je een elektrische auto koopt

© Fastned
DEN HAAG - Als je in Den Haag woont en op zoek bent naar een nieuwe auto, moet je misschien eens nadenken over een elektrische auto. De gemeente betaalt dan namelijk 5.000 euro mee.
Wie voor een tweedehands elektrische auto gaat, mag 3.000 euro bij de gemeente declareren. De subsidie heet 'de elektrische pluim'. De gemeente Den Haag is de eerste in Nederland met een potje om elektrisch rijden te stimuleren.
De gemeente wil vooral dat de lucht schoner wordt in de stad. ‘Elektrisch rijden zorgt voor een verlaagde CO2 uitstoot en is bovendien stiller dan rijden op diesel of benzine', zegt wethouder Tom de Bruijn.

Zelf testen?

Naast de subsidie, is de gemeente ook een 'testrijdersproject' begonnen. Twintig Hagenaars kregen woensdag een e-Golf. Die moeten ze delen met zoveel mogelijk stadgenoten. Het doel is dat uiteindelijk zo'n 2.400 Hagenaars een ritje in een elektrische auto hebben gemaakt.
'Het concept autodelen zorgt voor meer saamhorigheid in Den Haag. Op meerdere fronten winst dus,’ aldus de wethouder. Wie het zelf eens wil proberen kan via Snappcar een van de auto's reserveren.