Uitstervende Lakenvelderkoe baart zeldzame drieling in Wassenaar

WASSENAAR - In Wassenaar is op Zorgboerderij Oliehoek een koe bevallen van een drieling. De drie Lakenvelder-stiertjes zijn door de moeder zonder medische hulp gebaard. Het komt bijna nooit voor dat een koe een drieling krijgt; een tweeling is bij koeien al bijzonder.
'We zijn heel trots,' zegt Sandra Oliehoek. 'Een drieling is heel zeldzaam en dan gebeurt dit ook nog bij een uitstervend ras als de Lakenvelder.' Zorgboerderij Oliehoek is ook een officieel fokcentrum voor Lakenvelders; zwarte runderen die een witte band over hun rug en buik hebben.
'We stonden versteld dat ze het helemaal zelf heeft gedaan,' zegt Gerard Oliehoek van de zorgboerderij. 'We vonden de drieling en de moeder 15 juni in de wei. We wisten wel dat ze eerder tweelingen had gekregen, maar dit is een grote verrassing,' zegt Oliehoek blij.

Eeneiige drieling

De fokker vermoedt dat de stiertjes een eeneiige drieling zijn. 'Ze lijken sprekend op elkaar.' Oliehoek heeft de bijzondere geboorte pas vandaag bekend gemaakt, terwijl het al twee weken geleden is gebeurd. Hij wilde eerst afwachten of de stiertjes in leven zouden blijven. Nu de moeder en drie zoons blakend van gezondheid in de wei staan, durft de zorgboerderij ermee in de publiciteit te komen.