Sabine (14) heeft zeldzame hersentumor: crowdfundingactie om behandeling in VS mogelijk te maken

DEN HAAG - De 14-jarige Sabine Wortelboer uit Den Haag kreeg een maand geleden de schrik van haar leven: ze heeft een zeer agressieve en zeldzame hersenstamtumor. Sabine moest direct onder het mes om de tumor te verwijderen, maar artsen konden het kwaadaardige gezwel slechts gedeeltelijk verwijderen. In Nederland lijkt een succesvolle behandeling onmogelijk, daarom moet ze uitwijken naar de VS. En daar is veel geld voor nodig.
Sabine had de afgelopen jaren veel vage klachten die bij migraine leken te horen. In een video op YouTube legt ze uit hoe haar leven sinds een maand volledig op z'n kop staat. 'Ik kreeg een maand geleden te horen dat ik een zeldzame hersentumor heb. Dat was best wel schokkend om te horen. Ze hebben mij direct geopereerd en de tumor verder onderzocht. De tumor blijkt zeldzaam en agressief te zijn', zegt de Scheveningse meid. 'Ze hebben het meeste weg kunnen halen, maar dat voorkomt niet dat het teruggroeit.'
In totaal krijgen dertig kinderen per jaar deze vorm van kanker. Sabine krijgt nu een chemokuur en bestraling tegelijkertijd om de tumor te bestrijden, maar de Nederlandse artsen schatten haar overlevingskans op slechts 2 procent. Sabine en haar familie zijn wanhopig op zoek gegaan naar alternatieven om haar overlevingskansen te vergroten en zijn uitgekomen bij de Amerikaanse dokter Burzynski. 'Zijn slagingskans is bij mijn vorm 65 procent,' zegt Sabine.

Crowdfundingactie

De alternatieve behandeling in de Verenigde Staten kost de eerste maand 40.000 dollar en daarna elke maand 20.000 dollar en duurt maximaal één jaar. 'Je broer verdient het niet en papa werkt in het onderwijs en verdient het ook niet. Daarom starten we een crowdfundingcampagne, waarin we jou vragen om te helpen', zegt de broer van Sabine in het filmpje op YouTube.
Sabine gaat sowieso naar de Verenigde Staten, ook als nog niet al het geld binnen is. 'Op 16 juli vliegen we al naar Houston en mijn eerste behandeldag staat vast op 18 juli. Dus er is behoorlijk wat haast bij.' Mensen die geld willen doneren kunnen terecht op de website van Stichting Sabii.