Burgemeester Van Aartsen dreigt met collegecrisis

Burgemeester Jozias van Aartsen in de raadzaal van Den Haag.
Burgemeester Jozias van Aartsen in de raadzaal van Den Haag. © ANP
DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft donderdag gedreigd met een collegecrisis als de gemeenteraad blijft vasthouden aan een voorstel om 'etnisch profileren' door de politie tegen te gaan. De raad wil dat de politie gebruik gaat maken van zogenoemde stopformulieren. Deze stopformulieren geven een verklaring over waarom iemand is aangehouden en moeten na iedere staande houding door agenten worden ingevuld.
Een motie daarvoor is ingediend door een groot aantal partijen in de raad, waaronder de coalitiepartijen D66, Haagse Stadspartij en PvdA. Daarmee zou er een meerderheid in de raad zijn. De partijen hopen dat dit bijdraagt aan het herstel van vertrouwen tussen de politie en de inwoners van Den Haag en sommige wijken in het bijzonder. Volgens vooral de linkse partijen worden ook in Den Haag nog mensen aangehouden door de politie op basis van hun huidskleur.


Typhoon en Vermeer
Recent speelde die kwestie ook in andere gemeenten waar rapper Typhoon en Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer werden staande gehouden vanwege de combinatie van een donker uiterlijk en een grote auto.
Van Aartsen nam het tijdens de discussie echter op voor de politie. Volgens hem wordt bij het Haagse korps 'ongelofelijk veel gedaan' om de relatie tussen burger en politie te verbeteren. Het invoeren van stopformulieren zou niet goed helpen, blijkt uit onderzoek in andere landen, zei hij. Bovendien gaat de Haagse raad er niet over, maar ligt een beslissing op landelijk niveau.

Onaanvaardbaar
De burgemeester zei vervolgens dat hij het 'onaanvaardbaar' vindt als de motie toch wordt aangenomen. En dat dit ook geldt voor de rest van het college, de politietop en hoofdofficier van justitie. Toen ChristenUnie/SGP-voorman Pieter Grinwis hem daarop vroeg in welke zin dat moest worden gezien, antwoordde de burgemeester 'in de parlementaire zin'. En dat betekent dat als de motie toch wordt aangenomen, er sprake is van een collegecrisis.