Hoofdpietschoenen Erik van Muiswinkel officieel 'afgeleverd' aan Afrika Museum

LEIDEN - Cabaretier Erik van Muiswinkel, die de afgelopen 18 jaar de rol van Hoofdpiet speelde bij de landelijke intochten, heeft zijn Pietenschoenen aan de wilgen gehangen. Van Muiswinkel vindt dat de traditite rondom Zwart Piet aangepast moet worden. Donderdag leverde hij zijn schoenen af in Leiden, bij het Volkenkundig Museum.
Zij zijn handgemaakt in Den Haag, zwart met paars en hebben er flink wat kilometers op zitten tijdens vele nationale Sinterklaas-intochten en ontelbare Sinterklaas journaals. De Hoofdpietschoenen van Erik van Muiswinkel. Maar ze gaan nu het museum in. Het Gelderse Afrika museum, onderdeel van het Volkenkundig Museum, in Berg en Dal heeft ze voor 1700 euro gekocht.
In Museum Volkenkunde in Leiden werden de schoenen vandaag overhandigd aan Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum. Daar worden ze tentoongesteld in een vast tentoonstelling over beeldvorming 'ten aanzien van mensen met een andere huidskleur dan de traditionele 'witte' Europeaan.' 'De schoenen horen bij zo'n opstelling', zegt museum-directeur Schoonderwoerd. 'Want de Zwarte Piet discussie gaat ook gewoon over beeldvorming'.

Betere plek

Wat Van Muiswinkel betreft kunnen zijn schoenen op geen betere plek terecht komen. 'Ik snap mensen die heel erg voor Zwarte Piet zijn, maar het is over', zegt Van Muiswinkel. 'Wij vonden het altijd heel onschuldig en leuk, maar wij weten sinds een aantal jaren dat het niet meer zo is. Maar geen zorgen, hij blijft Piet want Sinterklaas heeft Piet nodig', aldus de voormalig hoofdpiet.
In mei van dit jaar kondigde Van Muiswinkel dat hij gaat stoppen als hoofdpiet. Het leverde hem toen een storm van kritiek op.