Haagse gemeenteraad stemt in met motie over stopformulieren, motie van treurnis haalt het niet

© Omroep West
DEN HAAG - Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met de omstreden motie over het gebruik van stopformulieren door de politie. Burgemeester Jozias van Aartsen zei donderdagavond, kort na de stemming, dat de motie niet wordt uitgevoerd. GroenLinks diende daarop een motie van treurnis in. Deze kreeg geen meerderheid in de raad.
De partijen die de motie over stopformulieren hebben ingediend, waaronder coalitiepartijen D66, Haagse Stadspartij en PvdA, hopen dat de motie bijdraagt aan het herstel van vertrouwen tussen de politie en de inwoners van Den Haag en sommige wijken in het bijzonder. Volgens vooral de linkse partijen worden ook in Den Haag nog mensen aangehouden door de politie op basis van hun huidskleur.


Fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks zei kort na de stemming dat hij schriftelijke uitleg wil van burgemeester Jozias van Aartsen in de vorm van een brief. 'Ik heb nog nooit meegemaakt dat een democratisch aangenomen motie niet wordt uitgevoerd', aldus Kapteijns in de raad. Zijn partij diende donderdag een motie van treurnis in. Zo'n motie wordt gezien als een ernstige waarschuwing vanuit de gemeenteraad. Groep de Mos/Ouderenpartij liet bij monde van raadslid Lex Kraft van Ermel de reactie van de voorstanders van de motie 'bijzonder slap' te vinden.


Burgemeester Jozias van Aartsen reageerde donderdagavond standvast. 'Het standpunt is gegeven, er gaat niets veranderen', aldus Van Aartsen. 'Ik wil Den Haag niet een aparte positie gaan zetten. Dat heeft de Haagse politie niet verdiend.'
Voor meer updates, volg ook verslaggevers Maarten Brakema en Lot van Bree.