18 maanden cel geëist voor fatale mishandeling Hagenaar

De Jacob Jordaensstraat in Den Haag (archiefbeeld Omroep West)
De Jacob Jordaensstraat in Den Haag (archiefbeeld Omroep West)
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eiste donderdag 18 maanden cel tegen 32-jarige Shahab A. Hij wordt ervan verdacht op 10 augustus 2015 zijn 47-jarige zwager Achmed te hebben mishandeld in het huis waar die woonde, in de Westenbergstraat in Den Haag.
Het slachtoffer vluchtte na de mishandeling bloedend het huis uit. Even later werd hij zwaargewond gevonden in de Jacob Jordaensstraat in Den Haag. Hij overleed enige tijd later in het ziekenhuis.
In mei 2015 trouwde Achmed voor de islamitische wet met de zus van A. Van zijn vrouw in Turkije wilde hij scheiden. Achmed had geen verblijfsvergunning, werkte in een moskee en kluste af en toe wat bij, met schilderen en het leggen van vloeren. Het gezin woonde samen met twee kinderen in de Haagse Schilderswijk.

Ruzie

Toen Achmed zich begon te bemoeien met de opvoeding van zijn stiefkinderen ontstond er steeds vaker ruzie in het gezin. Na de zoveelste keer belde de vrouw van Achmed haar broer, Shahab A., die kwam gelijk vanuit Duitsland naar Den Haag. Hij wilde praten met de man van zijn zus, zegt hijzelf. Volgens het OM kwam hij om Achmed in elkaar te slaan.            
Samen met een goede vriend wacht A., in het huis van zijn zus, op Achmed. De verdachte wil hem er uit zetten. Hij pakt zijn kleren uit de kasten. Als Achmed binnenkomt begint A. gelijk te slaan, zegt het OM. De verdachte zegt dat hij de eerste klap krijgt. Al vechtend belanden de twee in de woonkamer. Overal zit bloed, op de vloer, op de tv en op de gordijnen.

Slecht hart

Gewond vlucht Achmed de straat op. Twee kinderen zien hem over straat zwalken kort voordat hij instort. Van Achmed was bekend dat hij hartproblemen had. Tijdens de zitting zegt de verdachte dat hij niet op de hoogte is van de gezondheidsklachten van zijn zwager. Twee uur na de klappen bezwijkt Achmed. Niet het letsel is de doodsoorzaak maar zijn slechte hart wordt hem fataal.
Een arts van het NFI moet duidelijkheid geven of de stress van de mishandeling tot de dood van het slachtoffer heeft geleid. In eerdere, soortgelijke zaken was stress na een mishandeling ook een belangrijke factor bij het vaststellen van de doodsoorzaak. Volgens de arts is de kans twee à drie keer groter dat de slechte staat van zijn hart Achmed fataal wordt in stresssituaties dan bij mensen die geen slechte gezondheid hebben.
Het OM concludeert daaruit: Als verdachte het slachtoffer niet had mishandeld dan was hij niet overleden die avond. Ze verwijten A. dat hij naar Nederland is gereden en met voorbedachten rade zijn zwager heeft mishandeld om daarna weer te vertrekken.
Volgens de advocaat van de verdachte is 'de mishandeling niet zo heel erg geweest.' Hij noemt de gevolgen 'droevig' maar wijt de dood van de 47-jarige man aan zijn slechte gezondheid. A. zit nu vast in Ter Apel. Als het aan zijn advocaat ligt, blijft het daarbij. Zijn autobedrijf in Duitsland heeft hem nodig en A. wil trouwen met zijn vriendin.