Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout blauwalgvrij door proef met waterstofperoxide

Archiefbeeld
Waarschuwingsbord blauwalg
NOORDWIJKERHOUT - Er kan deze zomer weer veilig gezwommen worden in het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout. De plas zat vol blauwalg, maar volgens de gemeente is dat afgenomen na een succesvolle proef met waterstofperoxide.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland voerde midden juni de proef uit. Sterk verdunde waterstofperoxide werd aan het water toegevoegd om blauwalg tegen te gaan. Volgens de gemeente is de blauwalg met 99 procent afgenomen en is het water schoon nu genoeg om in te zwemmen.
Blauwalg zorgt voor een groen-blauwe drab op het water. Wie er gaat zwemmen kan last krijgen van uitslag, jeuk en misselijkheid. Het effect van de behandeling met waterstofperoxide blijft zo'n zes weken in stand. Daarna is er een kans dat het water nog eens moet worden behandelen. Volgens het Hoogheemraadschap is de verdunde waterstofperoxide niet schadelijk voor mens, dier en milieu.

Delftse Hout

Het is niet de eerste keer dat er proeven met waterstofperoxide worden uitgevoerd in de regio. Het Hoogheemraadschap in Delft gebruikt dezelfde techniek voor recreatieplas Delftse Hout.