100.000 euro voor vervoer van gewonde dieren in Den Haag

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De gemeente Den Haag zegt een bijdrage van 100.000 euro toe aan het vervoer van in het wild levende, gewonde dieren. Een verzoek van de Partij voor de Dieren kreeg steun van een ruime meerderheid van de gemeenteraad.
Mensen kunnen gewonde eekhoorns, egels, zwanen, vleermuizen of andere dieren in het wild melden bij de Dierenambulance. Die kreeg tot nu toe geen financiële bijdrage van de gemeente voor het ambulancevervoer. Andere gemeenten, waaronder Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp, geven wel een onkostenvergoeding.
Volgens de Flora- en faunawet heeft iedereen een 'zorgplicht' voor in het wild levende dieren. Daarom moet de gemeente volgens de Partij voor de Dieren financieel bijdragen aan het vervoer en de opvang van 'in het wild levende dieren in nood'. De partij pleit al jaren voor een onkostenvergoeding en nu steunt een ruime meerderheid van de raad het voorstel om de komende twee jaar jaarlijks 50.000 euro vrij te maken in de begroting voor de Dierenambulance Den Haag.

Zorgplicht
'Voor een dier zou het in het geval van noodhulp niet uit moeten maken of het een eigenaar heeft of niet. Iedereen heeft de plicht om voor een ziek of gewond dier te zorgen', zegt gemeenteraadslid Christine Teunissen in een persbericht. 'Het is geweldig dat Den Haag in navolging van andere gemeenten het belang van die zorgplicht voor in het wilde levende dieren erkent.'