Leerlingen scholen Den Haag vrij voor Suikerfeest

Bakkerij Suikerfeest
Inkopen doen voor Suikerfeest bij een Marokkaanse bakker in Den Haag
DEN HAAG - Scholen gaan dinsdag praktisch om met de viering van het Suikerfeest aan het einde van de islamitische vastenperiode ramadan. Onderwijsinstellingen met veel leerlingen met een islamitische achtergrond zijn dinsdag dicht of hebben een studiedag ingeroosterd.
Volgens bestuurder Jo Willenborg van stichting De Haagse Scholen, waarbij 53 scholen in de Haagse regio zijn aangesloten, is er de afgelopen jaren een gewoonte gegroeid die nauwelijks meer tot vragen leidt. Sommige scholen geven hun leerlingen vrij, andere zijn gewoon open en geven individuele leerlingen vrijaf.
Verlofaanvragen moeten wel schriftelijk worden ingediend, want leerplichtambtenaren voeren regelmatig controles uit. Bij een ondeugdelijke administratie kunnen schooldirecteuren zelfs boetes krijgen, aldus Willenborg.

Geen les

Een van de scholen die 5 juli de scholieren vrijaf geeft, is de Haagse basisschool Het Galjoen. De school is niet dicht, want de leerkrachten hebben een studiedag. Met veel islamitische leerlingen heeft het geen zin om les te geven. 'We zouden dan maar een paar kinderen in elke klas hebben en dat schiet niet op', aldus directeur Isolde van Liefland. Bijna alle scholen in de Schilderswijk en Transvaal volgen dat voorbeeld.