Celstraffen en vrijspraak voor inbrekersbende die opereerde in Den Haag en omgeving

DEN HAAG - Vier inbrekers uit Den Haag en Zoetermeer zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot twintig maanden. Drie andere verdachten werden vrijgesproken. Het zevental stond terecht voor een serie woninginbraken in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Den Haag. De buit bestond onder meer uit sieraden, laptops, creditcards, fototoestellen en geld.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden straffen van tien maanden tot drie jaar, de verdediging vroeg vrijspraak omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. De Haagse rechtbank oordeelt dat er bij twaalf inbraken onvoldoende bewijs is om één van de verdachten daarvoor te veroordelen. Dat leidde tot vrijspraak van drie van de zeven mannen.
Bij de overige vier mannen ziet de rechtbank wel voldoende bewijs om tot een veroordeling te komen. De verdediging betoogde twee weken geleden bij de behandeling van de zaak dat er geen DNA-sporen of vingerafdrukken zijn gevonden. Maar de rechtbank vond de informatie uit afgeluisterde telefoongesprekken voldoende. Ook het feit dat de verdachten geen verklaring konden geven voor hun aanwezigheid in de buurt van de beroofde woningen woog mee.

Strafblad

Bij de strafmaat liet de rechtbank meewegen dat drie van de vier mannen al een strafblad hebben, maar de straffen vallen wel lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist: 20 maanden voor de man die van de meeste inbraken werd verdacht, in plaats van drie jaar. Twee andere mannen moeten 12 en 14 maanden de cel in, de vierde krijgt alleen een werkstraf.